Je konijn laten wennen aan vachtverzorging

Als je een konijn hebt dat veel geborsteld moet worden, dan is het belangrijk dat hij/zij daar al zo jong mogelijk aan went.

Opbouw:

Voordat je kunt gaan beginnen om je konijn aan het verzorgen van de vacht te leren wennen, is het belangrijk dat hij zich helemaal veilig voelt in zijn kooi en omgeving. Als je konijn dit nog niet is gewend, dan is het belangrijk dat je daar eerst mee aan de slag gaat. Is je konijn helemaal gewend? Dan kun je beginnen om hem te laten wennen aan de vachtverzorging.

Konijnen houden van een vaste routine, kies daarom bij het aanleren voor 2 vaste momenten in de week om te wennen van de vachtverzorging. Bij voorkeur een moment waarin je konijn niet te actief is, dus niet rond zonsondergang en zonsopgang

De basis van het aanleren van het borstelen is dat je konijn leert om aangeraakt te worden door een ander voorwerp dan je handen. Start met het aanleren van de vachtverzorging gewoon op de grond.

Stap 1

Geef je konijn een paar stukjes groente (het liefst groente die ze erg lekker vinden en die je speciaal bewaart voor deze wensessies) en kijk of hij het oké vindt als je hem/haar over de rug aait. Als je konijn dit oké vindt kun je proberen om een keer met je hand over de rug te aaien en vervolgens een keer met de borstel zachtjes over de rug te borstelen. Vindt hij/zij dit goed, dan kun je steeds meer over de rug borstelen en minder over zijn rug aaien. Als je konijn het prettig vindt kun je hem/haar eventueel nog wel over zijn wangetje of neusvleugel aaien. Probeer niet teveel slagen ineens te borstelen, maar bouw het langzaam op.

Stap 2

Als je konijn gewend is om geborsteld te worden over zijn rug, probeer dan of je dit langzaam kunt uitbreiden naar andere delen van zijn lichaam. Pak dat op dezelfde manier aan als hierboven beschreven, laat je konijn eerst wennen aan het aaien van deze plek en bouw dit vervolgens steeds verder uit.

Extra redenen om je konijn regelmatig te borstelen/kammen:

  1. het is goed voor de doorbloeding
  2. je kunt viezigheid uit de vacht halen
  3. het is een goed moment om te controleren of je konijn helemaal gezond is

Door deze stappen rustig op te bouwen en regelmatig te oefenen, raakt je konijn steeds meer gewend aan de vachtverzorging.

Dat je konijn eraan gewend is, wil nog niet altijd zeggen dat hij/zij het ook prettig vindt. Je kunt er dan voor kiezen om de vachtverzorging op een andere plek te doen, bijvoorbeeld een tafel. Zorg er wel voor dat je konijn niet kan uitglijden door een handdoek op de tafel te leggen. Zo leert je konijn dat als hij op de tafel zit het tijd is voor zijn vachtverzorging en dat hij daarbuiten niet geborsteld wordt.

Als je het voorzichtig opbouwt, niets overhaast en doorzet, dan zijn er veel konijnen die zelfs uitkijken naar de vachtverzorgingsbeurten. De onderkant is misschien even wat minder fijn, maar voor de rest is het een hele lekkere kroel/massagebeurt waarbij ze verwend worden met lekkere groente en aandacht van het baasje.