Het effect van menselijke geur op het socialisatiegedrag van jonge konijnen

Inleiding

In de vroege levensfase van konijnen speelt geur een belangrijke rol. Tijdens de eerste drie weken na de geboorte zijn konijnenjongen nog blind, maar hun reukzin is al actief. Dit maakt geur een krachtig middel om invloed uit te oefenen op hoe ze zich later gedragen ten opzichte van mensen. Het doel van dit onderzoek was om te achterhalen of vroege blootstelling aan menselijke geur invloed heeft op de mate van angst die konijnen op latere leeftijd tonen richting mensen.


Onderzoek

Voor dit experiment werden konijnenjongen onderverdeeld in twee groepen. In de experimentele groep werden de jongen dagelijks gedurende de eerste 21 dagen van hun leven blootgesteld aan menselijke geur. Dat gebeurde in één deel van de groep via direct contact (aanwezigheid van een mens 15 minuten vóór of 30 minuten na het zogen) en in een ander deel via indirect contact (een lap stof met menselijke geur werd bij het nest geplaatst). De controlegroep werd op dezelfde manier verzorgd, maar zonder blootstelling aan geur.

Nadat de jongen waren gespeend, werden ze getest op hun reactie op menselijk contact. Daarbij werd gekeken naar hun bereidheid om in de nabijheid van een mens te blijven en hun algemene gedragsrespons.


Resultaten

De jongen die in de vroege levensfase werden blootgesteld aan menselijke geur bleken later minder schuw. Ze brachten meer tijd door in de buurt van mensen en lieten minder angstgedrag zien. Zowel directe als indirecte blootstelling had effect, maar het gebruik van een geurdoek bleek een praktische en doeltreffende methode die vergelijkbare resultaten gaf als fysiek menselijk contact.

De onderzoekers merkten op dat de geur vooral effectief was wanneer deze vlak vóór of vlak ná het zogen werd aangeboden. In natuurlijke omstandigheden is dit moeilijk exact te timen. Daarom bleek het strategisch plaatsen van een geurdoek in de avond — zodat de jongen zowel vóór als na het zogen met de geur in aanraking komen — een efficiënte oplossing.


Conclusie

Het onderzoek toont aan dat jonge konijnen via geur al vroeg gesocialiseerd kunnen worden met mensen. Dit vermindert angstgedrag op latere leeftijd, wat zowel voor het welzijn van het dier als voor de omgang met mensen voordelen oplevert. Omdat direct hanteren van jonge konijnen in de eerste weken niet altijd wenselijk is, biedt geurverrijking een laagdrempelige en stressvrije methode om gewenning aan menselijke aanwezigheid te bevorderen.


Bronvermelding

Dúcs, A., Altbäcker, V., & Bilkó, Á. (2009). Exposure to human scent during early development decreases fear responses in rabbits. Applied Animal Behaviour Science, 121(1), 97–100.
Volledig artikel