Wees blij met kettingkeutels

maar onderneem wel alvast actie als het er erg veel worden.

Tijdens de verharingsperiode worden oude haren vervangen door nieuwe haren. Door de groei van de nieuwe haren, worden de oude haren uit het haarzakje geduwd en door het wassen, van zichzelf of hun maatje, krijgen konijnen meer haren binnen. Het is belangrijk dat die extra haren het lichaam verlaten, want anders kan er een verstopping ontstaan.

Wees blij met kettingkeutels, dan weet je namelijk dat de haren het lichaam verlaten.

Als je een kettingkeutel bij je konijn ziet hoef je geen actie te ondernemen, maar als je er veel ziet dan is mijn advies om wel wat te doen.
Natuurlijk is het ondoenlijk om alles wat je dan kunt doen te beschrijven, dus zodoende hieronder een kleine greep uit de mogelijkheden. In alle gevallen geldt, kijk goed naar hoe je konijn zich voelt en hoe zijn keutels eruit zien om te bepalen wat je gaat inzetten (het is niet des te meer je inzet des te beter het werkt).
Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts!!

  1. VOLDOENDE DRINKEN/VOCHT IS ABSOLUUT HEEL ERG BELANGRIJK
    Eventueel kun je naast gewoon water ook kruidenthee of wat meer (vochtige) groente aanbieden. (Bij een dreigende verstopping ben ik zelf absoluut groot voorstander van een vochtinfuus.)
  2. GEZONDHEID SCHERP IN DE GATEN HOUDEN
    natuurlijk is dit altijd belangrijk, maar vooral in deze periode kan een probleem met de gezondheid, helemaal i.c.m. pijn, zorgen voor het sneller ontstaan van een verstopping
  3. VEEL BEWEGEN
    bewegen is in deze periode nog belangrijker, omdat bewegen zorgt voor een betere spijsvertering
  4. VOLDOENDE VOEDING
    Verharen kost energie en het is vooral tijdens de verharingsperiode belangrijk dat konijnen voldoende voedingsstoffen krijgen. Bij een tekort duurt de verharing langer en kunnen ze zich ‘slapper’ gaan voelen (grotere kans op ziekte, parasieten, etc)
  5. GROF HOOI
    Vooral veel grof hooi eten helpt om ingeslikte haren af te voeren
  6. MINDER KARTON AANBIEDEN (bijvoorbeeld een wc rolletje met iets erin)
    Waar het normaal gesproken, bij een goede gezondheid, niet zoveel kwaad kan als je konijn wat onbewerkt karton of papier binnen krijgt, raad ik dat in deze periode zeker af, doordat er nu ook onverteerbare haren ingeslikt worden.
  7. LOSZITTENDE HAREN VERWIJDEREN
    Probeer zoveel mogelijk met vochtige handen of een microvezeldoekje de loszittende haren uit de vacht te strijken. Wat er niet in gaat hoeft er ook niet uit. Gebruik vooral geen kam, Furminator, ontwolhark, et cetera, want dit zorgt juist voor extra verharing en brengt ook ander problemen met zich mee (zie afbeelding 1 voor een uitgebreidere toelichting)
  8. LIJNZAAD/VLASZAAD (lijnzaad, -olie, -vlokken, -pellets en -brokjes)
    Als je losse lijnzaad wilt geven, zorg dan dat je hele lijnzaad koopt (gebroken lijnzaad oxideert snel) en dat je die voor gebruik zelf breekt. Heel lijnzaad wordt namelijk slecht door het lichaam verteerd.Lijnzaad is er in 2 soorten, gele en bruine. De bruine variant bevat, onverwerkt, cyanogenen wat het lichaam kan omzetten in cyanide/blauwzuur. In de gele variant zit dit vele malen minder. In lijnzaadolie zit dit nauwelijks, omdat dit achterblijft in de niet geperste pulp.
    LET WEL!! Sommige konijnen, vooral als er niet voldoende vezels in het normale dieet zitten, kunnen last krijgen van de volgende bijwerking: gas, opgeblazen gevoel, buikpijn, misselijkheid, constipatie en bij een te hoge dosering kunnen de darmen zelfs stil komen te liggen als je konijn niet voldoende drinkt.
  9. ZONNEBLOEMPITTEN (zonnebloempitten en –olie)
    Door het hoge percentage vezels en de olie zorgen zonnebloempitten ook voor een betere spijsvertering. Daarnaast heeft het lichaam tijdens de verharing extra eiwitten en zwavel nodig en dit zit ook in de zonnebloempitten.
  10. PROZYME (en Oxbow Papaya fruit of zoiets dergelijks)
    Prozyme is een plantaardig product dat bestaat uit enzymen. Het kan geen haarballen afbreken, maar zorgt er voor dat het voedsel dat eventueel om het haar vastzit afgebroken wordt. Hierdoor wordt de blokkade kleiner en kan het lichaam de haarbal makkelijker afvoeren.
    (als je een laxeermiddel gebruikt, zoals bijvoorbeeld laxatract, zorg dan dat er 2 uur zit tussen het geven van de Prozyme en het laxeermiddel. Anders kan de Prozyme zijn werk niet doen)
  11. Darm Compositum Konijn van De Groene Os
    Deze compositum bevordert een regelmatige ontlasting en ondersteunt de darmwerking en de spijsvertering. De verzachtende tinctuur beschermt de darmwand waardoor de darmen beter hun werk kunnen doen.
  12. Biergistbrokjes
    Biergist is een van die producten die goed is voor alles. Het is een natuurlijk product dat de volgende goede eigenschappen bevat 7 hoge gehaltes aan verschillende soorten vitamine-B bevat (waaronder de hoogste concentratie aan vitamine B1), aminozuren, E- en H-vitaminen, belangrijke mineralen zoals natrium, calcium, ijzer, magnesium, zink, kalium en andere stoffen die essentieel zijn voor het lichaam.
    Biergist kan o.a. ondersteunend ingezet worden bij:
    • Vermoeidheid, zwakte, griep en herstel na ziekte.
    • Verhogen van de weerstand en bacteriële infecties helpen voorkomen
    • Stress
    • Zwangerschap
    • Tekort aan mineralen, eiwit, vitamine B
    • Verhogen van de eetlust en verbeteren van de spijsvertering
    • Huid herstellend en ook goed in te zetten bij abcessen, zweren, slecht genezende huid
    • Broze nagels, dunner wordend haar en haaruitval
  13. Verm-X voor konijnen
    Deze brokjes zijn zorgvuldig samengesteld uit 100% natuurlijke kruiden. Ze zorgen voor een goede spijsvertering, zijn zeer smakelijk en bevatten een hoog percentage vezels. Een gezonde darmflora betekend ook een gezond immuunsysteem. Deze krachtige en 100% procent natuurlijke kruidenformule ondersteunt de darmhygiëne en de gezondheid.

GEEF GEEN ANANAS(SAP)
Dit wordt nog vaak geadviseerd bij kettingkeutels, in dit artikel staat zeer uitgebreid beschreven waarom je dit beter niet kunt geven: https://konijnerlei.nl/…/waarom-ananassap-niet-werkt-bij-e…/

Persoonlijk zou ik niet gelijk een laxeermiddel inzetten, zoals Laxatract. Ik houd dit nog graag achter de hand en probeer eerst op een ‘natuurlijkere’ weg te ondersteunen. Mede omdat sommige konijnen er last van hun maag van  krijgen.

Ieder konijn is anders, dus kijk vooral zelf goed naar wat voor je eigen konijn(en) de beste oplossing is en overleg met je dierenarts!

———————————————————————–
Kleinere keutels

Indien niet alle haren het lichaam verlaten krijg je eerst kleinere keutels en uiteindelijk kan er sprake zijn van een verstopping. Zodra je kleinere keutels ziet is het absoluut belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts voor medicatie. Enkele voorbeelden van wat een dierenarts kan geven/voorschrijven:
* Laxatract (laxeermiddel)
* Ciseral (darmstimulatie)
* Emeprid /Metocloral (maagstimulatie), meestal startend in injectievorm (Primperid)
* Meloxidyl of Metacam (pijnstiller)
* Water dwangvoeren, persoonlijk ben ik groot voorstander van een vochtinfuus