Myiasis/madenziekte voorkomen

Myiasis

In de zomermaanden leggen de blauwgroene vlieg eitjes in de vacht van konijnen. Ze doen dit vooral bij konijnen waar ontlasting rond de staart en de anus plakt. Daarnaast hebben konijnen met urinebrand of andere verwondingen ook een grotere kans. Maar zelfs als je konijn hier geen last van heeft is het belangrijk om toch op te letten, want ondanks dat de kans een stuk kleiner is kunnen in de vacht van gezonde en schone konijnen ook altijd eitjes worden gelegd.

Uit de eitjes komen maden die zich voeden met de ontlasting en de huid. Als je ziet dat je konijn last heeft van Myiasis ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts (ook als je de Anti-Myiasis spray van Beaphar erop sprayt). De maden moeten zo snel mogelijk worden verwijderd en de wonden ontsmet en verzorgd.

Myisasis voorkomen

Door rekening te houden met de volgende punten kun je de kans aanzienlijk verkleinen dat je konijn last krijgt van Myiasis.

1. Controleer je konijn dagelijks op

Plakpoep of diarree
Check het hok en de vacht rond de staart en anus van je konijn om te controleren of hij geen last heeft van diarree of plakpoep. Heeft je konijn hier last van probeer dan eerst om de hoeveelheid brokjes te verlagen, want meestal is dat de reden dat je konijn zijn blindedarmkeutels niet opeet. Een andere oorzaak kan zijn dat je te snel een nieuw of anders soort voer hebt opgebouwd.

Urinebrand
Bij urinebrand is er sprake van een onderliggend probleem dat ervoor zorgt dat de urine aan de huid gaat plakken en voor een ontsteking en/of verbranding van de huid zorgt. Indien je konijn hier last van heeft is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan om zijn nieren en blaas te laten onderzoeken.

Maden of maden-eitjes
Controleer het hok en je konijn dagelijks op maden en maden-eitjes.

2. Schoonmaken

Het hok
Verschoon het hok regelmatig en maak urine en ontlastingsplekken extra grondig schoon.

De toiletbak
Verschoon de toiletbak het liefst dagelijks, zodat er geen vliegen of ander ongedierte aangetrokken wordt.

3. Hulpmiddelen

Hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat de vliegen niet bij het konijnen kunnen komen:

  • Vliegenhor voor het gaas van het hok plaatsen, zodat de blauwe vliegen niet in het hok kunnen komen.
  • Vliegenhor voor je tuindeur, want ondanks dat binnen konijnen een kleinere kans op Myiasis lopen kan de blauwgroene vlieg natuurlijk altijd binnenshuis komen.
  • Anti-Myiasis spray van Beaphar voorkomt dat de eitjes uitkomen en dood eventueel aanwezig maden, het werkt ca. drie maanden

Indien deze voorzorgsmaatregelen niet voldoende helpen, neem dan contact op met je dierenarts. Die heeft nog een aantal andere hulpmiddelen die kunnen helpen

Heeft je konijn diarree, wondjes of al maden? Neem dan gelijk contact op met je dierenarts!

© Rabbits Company – Jessica Goedhart