Water

Ondanks dat het eten van groente voor water zorgt, is het toch belangrijk dat konijnen onbeperkt schoon en vers drinkwater tot hun beschikking hebben. Het water zorgt ervoor dat verschillende processen in het lichaam goed verlopen, zoals bijvoorbeeld het op peil houden van de lichaamstemperatuur. Ze drinken per dag ongeveer 50 – 150 ml water per kilo lichaamsgewicht. De hoeveelheid kan verschillen en is ook sterk afhankelijk van de hoeveelheid groente die je konijn eet, de temperatuur en de hoeveelheid beweging.

Mogelijkheden om water aan je konijn te geven

Staande waterbak
Een staande waterbak wordt sneller omgegooid en het water wordt sneller vies. Om het omgooien te voorkomen, kun je proberen om een extra zware waterbak te nemen en die in één van de hoeken van de kooi te zetten. Nadeel is wel dat het dan niet altijd even makkelijk is om het water te verschonen of bij te vullen.

Hangende waterbak
Er bestaan bakjes van RVS en kunststof die je kunt ophangen. Het nadeel van de RVS bakjes is dat slimme konijnen al gauw doorhebben dat ze het bakje eruit kunnen duwen. De kunststof exemplaren worden vastgedraaid en het loskrijgen daarvan hebben de meeste konijnen nog niet geleerd. Als je konijn ervan houdt om met zijn bakjes te gooien, zijn opgehangen waterbakjes een uitkomst.

Juiste hoogte: hang het bakje niet te hoog, zodat de keel van het konijn niet dichtgedrukt wordt door de rand als hij probeert te drinken.

Drinkfles
Het makkelijke van een drinkfles is dat je er van buitenaf bij kan om het water te verversen of verschonen. Een nadeel is wel dat het drinkflesje sneller last heeft van de weersomstandigheden, bevriezen van het water in de winter en algengroei in de zomer.

Juiste hoogte: zorg ervoor dat het drinkflesje op de juiste hoogte hangt, zodat je konijn zijn kop niet hoeft te draaien om te drinken. Hij moet er rechtstandig voor kunnen zitten als hij drinkt, want anders kan hij last krijgen van zijn nek(spieren).

Wat is beter voor je konijn: een waterbak of een drinkfles?
De meeste konijnen geven de voorkeur aan een bakje, omdat dit een natuurlijkere manier is van water drinken. Maar uiteindelijk ligt het eraan waar je eigen konijn de voorkeur aan geeft.

© Jessica Goedhart