Tips om je konijn meer hooi te laten eten

Het is belangrijk dat je konijn 24 uur per dag hooi tot zijn beschikking heeft. Hooi moet minimaal 80% van de totale voeding zijn. Als ezelsbruggetje kun je aanhouden dat je konijn minimaal zijn eigen grootte dagelijks aan hooi moet eten. Eet je konijn niet zo graag hooi, probeer dan onderstaande tips.

1) Zorg voor hooi dat je konijn lekker vindt

Probeer verschillende soorten hooi uit om te kijken welk merk of welke soort jouw konijnen het lekkerste vinden. Naast de vele merken heb je ook nog de keuze uit kort of langstengelig hooi en dik of dun hooi.

2) Biedt minder brokjes aan
De meeste konijnen die geen of te weinig hooi eten krijgen teveel brokjes. Door ze minder brokjes te geven gaan ze vanzelf meer hooi eten.

Het is belangrijk om niet meer dan 10 tot 25 gram per kilo lichaamsgewicht per dag aan brokjes te geven. Hou het gewicht van je konijnen goed in de gaten. Het ene konijn is actiever dat het andere, dus pas de hoeveelheid brokjes aan als je merkt dat je konijn aankomt, afvalt of te weinig hooi eet. Hou wel goed in de gaten dat de gewichtsverandering niet komt doordat je konijn ziek is.

3) Geef een half uur voordat je brokjes geeft een verse pluk hooi
Eventueel kun je de ruimte waar ze in verblijven tijdelijk wat verkleinen (even in hun hok of ren opsluiten), zodat ze niet teveel afleiding hebben. Dit stimuleert het hooi eten nog meer.

4) Geef het hooi eens op een andere manier
Wat voor ons misschien niet al te fris klinkt, maar konijnen vinden het heerlijk als ze languit in hun toiletbak kunnen liggen en dan lekker aan wat sprietjes hooi kunnen knabbelen dat los op de bodem liggen. Hang er wel een hooiruif boven, zodat ze altijd schoon hooi hebben.

Let er wel op dat je de hooiruif niet te hoog hangt, want anders moeten je konijnen hun kop omhoog houden bij het eten. Er is dan een kans dat ze hooi in hun neus krijgen en dit moet dan operatief verwijderd worden.

Geef je het hooi in een voerbal? Probeer het dan eens los aan te bieden, veel konijnen vinden het niet fijn om het hooi uit de voerbal te trekken.

Meerdere keren per dag hooi aanbieden, vinden de meeste konijnen lekkerder dan 1 of 2 keer per dag een grote berg.

5) Hooi op meerdere plaatsen aanbieden
Lopen je konijnen los in de kamer, hebben ze de hele tuin tot hun beschikking of een grote ren? Veel dieren vergeten gewoon om hooi te eten, zorg daarom voor meerdere hooiplekken vooral in de buurt van hun favoriete ligplekjes.

6) Verstop er wat lekkers in
Naast kruiden kun je groenten of stukjes gedroogd of vers fruit in het hooi verstoppen.
Het is helemaal leuk als je konijnen even lekker bezig zijn voordat ze bij het lekkers kunnen komen. Kant-en-klare hooiartikelen waar lekkers in verstopt zit kun je kopen, maar je kunt ook zelf iets maken door bijvoorbeeld een wc-rolletje te vullen.

Let er bij het fruit wel op dat je niet meer dan een eetlepel per dag geeft. Fruit bevat veel suikers en teveel hiervan is niet gezond voor je konijnen.

© Jessica Goedhart

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.