Nieuwe voersoort introduceren

Het ene konijn heeft een gevoeliger maag-darmstelsel dan het andere konijn, maar in alle gevallen is het verstandig om nieuw voer voorzichtig op te bouwen. Als je dit te snel doet, kan je konijn darmproblemen krijgen. Dat geldt eigenlijk voor alle nieuwe voeding die je aan je konijn geeft, zoals kruiden, groenten, knaagmateriaal en fruit.

Bouw altijd maar 1 soort nieuw voer per keer op, zodat je bij problemen gelijk weet waar het aan ligt. Houd voor de opbouw een stukje ten grootte van een postzegel aan. Merk je dat je konijn last krijgt van dunnere ontlasting of darmkramp, dan ga je iets te snel en kun je beter een stapje terug doen. Wacht totdat je konijn zich weer helemaal goed voelt en verhoog de dosis dit keer iets langzamer. Als je konijn geen darmproblemen krijgt, kun je iedere dag de hoeveelheid een beetje opvoeren.

Het is niet zo, dat als je konijn éénmaal aan een bepaalde voersoort, bijvoorbeeld andijvie, gewend is, dat dit zo blijft. Als je andijvie een aantal weken niet gegeven hebt, dan kun je dit het beste weer opnieuw opbouwen.

© Jessica Goedhart

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.