Konijnenbrokjes

Konijnenbrokjes

Het is voor huiskonijnen niet mogelijk de grote verscheidenheid aan plantaardige voeding binnen te krijgen die door wilde konijnen wordt gegeten. Om ervoor te zorgen dat het konijn wel alle benodigde voedingsstoffen en vitaminen binnenkrijgt, kan het menu, naast groenten en kruiden, worden aangevuld met brokjes van hoogwaardige kwaliteit.

Voeradvies:

  • 3 – 16 weken onbeperkt voeren, alleen minderen indien de blindedarm keutels en/of hooi niet worden opgegeten of er plakpoep ontstaat.
  • 17 – 35 weken afbouwen van onbeperkt naar de hoeveelheid behorende bij het uitgegroeide gewicht (dat je verwacht)
  • > 35 weken afbouwen naar het uiteindelijke gewicht indien dat lager ligt dan het uitgegroeide gewicht

Als hoeveelheid wordt veelal geadviseerd om per dag 15 tot 25 gram per kilo lichaamsgewicht aan brokjes te geven.

Persoonlijk ben ik geen voorstander van het aanhouden van een vaste hoeveelheid per kilo lichaamsgewicht, maar adviseer ik om vooral het gewicht, de gezondheid en het lichaam van het konijn goed in de gaten te houden. Des te meer een konijn aan energie verbrand, des te meer voer is er nodig. Denk hierbij aan jonge konijnen, zwangere en zogende voedsters (moeren), konijnen die in de winter buiten zitten, konijnen die hun wintervacht aan het opbouwen zijn, net geknipte of geschoren konijnen.

Daarnaast wordt veelal de achterhand en hoe goed de botten daar voelbaar zijn aangehouden om te bepalen of het konijn wel of niet goed op gewicht is. Vet kan zich daar ook onder de botten bevinden en om die reden adviseer ik om vooral een eventuele wam vorming en het buik’vet’ goed in de gaten te houden. Wel speelt de bouw van het konijn mee want bij bepaalde rassen, zoals bijvoorbeeld een Franse Hangoor, kan de wam erfelijk zijn.

Langharige konijnen

Langharige konijnen hebben standaard meer voedingsstoffen nodig dan normaalharige konijnen, omdat hun vacht iedere maand met gemiddeld 3 cm groeit. Als ze de extra voedingsstoffen niet krijgen dan kan dit gevolgen hebben voor (ditzelfde geldt overigens ook voor normaalharige konijnen tijdens de verharingsperiode):

  • de kwaliteit van de vacht, de pels kan minder gezond, mooi en vol worden en bijvoorbeeld sneller gaan klitten of vervilten
  • hoe een konijn zich voelt (als je altijd te weinig energie binnen krijgt dan kun je je slap gaan voelen, kun je vervolgens ook minder doen, kan je weerstand naar beneden gaan en heb je eerder kans om ziek te worden).
  • ontstaan van tekorten in het lichaam door te weinig voedingsstoffen. Als voorbeeld als een konijn in de opgroeifase bijvoorbeeld te weinig voedingsstoffen krijgt gaat het lichaam als één van de eerste dingen korten op het gebit, wat dus ook een reden kan zijn voor gebitsproblemen op latere leeftijd, idem met sterke botten, etc…

Waar bij normaalharige konijnen tussen de 15 – 25 gram per kilo lichaamsgewicht wordt geadviseerd, wordt bij langharige konijnen 40 gram geadviseerd. Of er moet sprake zijn van een speciale mix die zo is opgebouwd dat er meer voedingsstoffen in zitten en daarom gewoon 25 gram gegeven kan worden.
Zoals bijvoorbeeld de Rabbits Company Langhaar Voermix

Gemengd voer

Standaard wordt over gemengd voer gezegd:
– Doordat konijnen selectief eten van gemengd voer krijgen ze niet alle benodigde voedingsstoffen binnen, hierdoor lopen ze een groter risico op gebits- en maagproblemen
– Gemengd voer bevat meestal meer vetten en suikers, daarnaast zijn extra kleurstoffen toegevoegd
– Er zitten meestal grote hoeveelheden zaden en mais in konijnenvoer en dit is geen natuurlijk voer voor konijnen
– Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat konijnen die gemengd voer eten sneller last krijgen van langere en kromgroeiende kiezen, waardoor sneller tandproblemen ontstaan.

Na uitgebreid onderzoek ben ik inmiddels van mening dat er een groot verschil is tussen de verschillende soorten gemengd voer en zelf ben ik een tijd geleden afgestapt van de standaard brok en juist overgestapt op gemengd voer.

Hieronder een aantal argumenten waarom ik daarvoor gekozen heb, waarbij ik ook reageer op bovenstaande punten waarom gemengd voer slecht zou zijn

  1. selectief eten: mijn konijnen krijgen twee keer per dag een netjes afgepaste hoeveelheid voer en dat eten ze vrijwel ook gelijk volledig op, zowel de biks als de andere bestanddelen
  2. gemengd voer bevat meer suiker, vetten en eventueel kleurstoffen: dit is misschien nog zo bij een standaard gemengd voer uit de dierenwinkel, maar als je kijkt wat er allemaal voor snoep- en knaaggoed verkocht wordt voor konijnen en daar op de verpakking gaat kijken dan zitten daar pas echt veel suikers, vetten en kleurstoffen in. Bij de voermixen die ik zelf maak is er geen sprake van toevoegingen van suikers of kleurstoffen en indien er wat extra vetten in zitten is daar speciaal voor gekozen, omdat vetten, indien met mate gegeven, ook erg gezond zijn voor het lichaam
  3. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat konijnen die gemengd voer eten sneller last krijgen van langere en kromgroeiende kiezen, waardoor sneller tandproblemen ontstaan: uit eigen ervaring, zowel bij konijnen van mijn klanten als bij één van mijn eigen konijnen is juist gebleken dat na het overstappen op gemengd voer ze geen last meer hadden van tandproblemen.
  4. Er zitten meestal grote hoeveelheden zaden en mais in konijnenvoer en dit is geen natuurlijk voer voor konijnen: als we echt gaan kijken naar het voer dat konijnen in de natuur eten, dan denk ik persoonlijk dat de kans groter is dat ze mais en vooral zaden eten eigenlijk groter is dan dat ze bepaalde groentes eten die ze bij ons krijgen. Daarnaast zitten niet in alle muesli’s deze toevoegingen en hebben zowel zaden als mais ook een ondersteunende functie voor het lichaam
    Mais: bevordert de opbouw van het lichaam en de conditie. Daarnaast bevorderen ze de spijsvertering en de vruchtbaarheid.
    Zonnebloempitten: ze zijn vetrijk en ze geven de vacht een mooie glans. Ze hebben een gunstig aminozurenpatroon, doordat ze een vrij hoge argininegehalte (8,1%) in het eiwit bevatten. Dit aminozuur ondersteunt het afweersysteem.Bovenstaande informatie over de mais en zonnebloempitten is niet wetenschappelijk vastgesteld en er mag derhalve niet vanuit worden gegaan.

Nogmaals, ik pleit hier niet dat iedereen standaard over moet stappen op gemengd voer, maar ik merk persoonlijk wel een heel groot verschil als ik kijk naar de gezondheid en de vachtconditie bij mijn eigen dieren.

Zoals hierboven al aangegeven zijn er ook ontzettend veel verschillen mogelijk in de mixen, als voorbeeld hier de link naar de voermixen die ik zelf verkoop en daarbij heb ik zowel een basisbrok, als een voermix helemaal zonder brok als gemengde voermixen (ook wel muesli’s genoemd).

© Jessica Goedhart