De beste voeding voor je konijn


Eetpatroon van wilde konijnen
In de natuur bestaat de voeding van een konijn uit een grote variatie van plantaardig voedsel, zoals verschillende soorten gras, kruiden, planten, onkruid, wortelen, takjes, boombast en -schors. Deze grote hoeveelheid vezels heeft het konijn nodig om zijn spijsverteringsstelsel in beweging te houden en zorgt ervoor dat de tanden en kiezen afslijten.

Eetpatroon van onze huiskonijnen
Om onze huiskonijnen zo gezond mogelijk te houden, is het belangrijk om de voeding zoveel mogelijk af te stemmen op dat van hun wilde soortgenoten.

Goede voeding voor je konijn bestaat uit:
Onbeperkt hooi
Groenten en kruiden
Konijnenbrokjes
Eventueel extra knaagmateriaal
Onbeperkt schoon drinkwater

Hooi
Het is belangrijk dat je konijn 24 uur per dag hooi kan eten. Hooi moet ongeveer 70-80% van de totale voeding zijn. Als ezelsbruggetje kun je aanhouden dat je konijn minimaal zijn eigen lichaamsomvang aan hooi per dag moet eten.

Groenten en kruiden
Je konijn kun je het beste dagelijks tussen de 50-150 gram per kilo lichaamsgewicht aan groente en kruiden geven.

Probeer dagelijks minimaal 3 verschillende soorten te geven om een zo gevarieerd mogelijke voeding te geven. Let wel goed op dat je alleen veilige soorten geeft.

Konijnenbrokjes
Het is voor ons niet mogelijk om de grote verscheidenheid aan soorten plantaardige voeding aan te geven die wilde konijnen eten. Om ervoor te zorgen dat het konijn wel alle benodigde voedingsstoffen en vitaminen binnenkrijgt, kun je naast de groente en kruiden de voeding aanvullen met een goed kwalitatief merk konijnenbrokjes. De brokjes zijn dus alleen ter aanvulling. Ze bevatten verhoudingsgewijs veel voedingsstoffen. Geef daarom niet teveel, je kunt uitgaan van 15–25 gram per kilo lichaamsgewicht per dag.

In de volgende gevallen hebben konijnen meer brokjes nodig:
* jonge konijnen,
* zwangere en zogende voedsters (moeren),
* konijnen die in de winter buiten zitten,
* konijnen die hun wintervacht aan het opbouwen zijn,
* net geknipte of geschoren konijnen,
* Angora’s
Als een konijn geknipt is of aan het verharen is heeft het lichaam meer energie nodig om nieuwe haren aan te maken. De hoeveelheid brokjes heeft ook te maken met het energielevel van het konijn en daarom kan een eigenaar de hoeveelheid het beste beoordelen door het gewicht vam het konijn in de gaten te houden.

Angora’s
Het vraagt veel energie van het konijn om de pels te laten groeien en mooi in conditie te houden. Daardoor hebben Angora’s meer vezels en een hoger eiwitpercentage nodig dan konijnen met een normaalharige pels. De behoefte aan biks ligt dan daarom ook hoger en moet rond de 40 gram per kilo lichaamsgewicht zijn. Daarbij is uitgegaan van een eiwit percentage van 13 – 14 % in de biks.

Drinkwater
Ondanks dat groenten voor water zorgen, is het belangrijk dat konijnen onbeperkt schoon en vers drinkwater tot hun beschikking hebben. Het water zorgt ervoor dat verschillende processen in het lichaam goed verlopen, zoals bijvoorbeeld het op peil houden van de lichaamstemperatuur. Ze drinken per dag ongeveer 50 – 150 ml water per kilo lichaamsgewicht. De hoeveelheid kan verschillen en is ook sterk afhankelijk van de hoeveelheid groenten die je konijn eet, de temperatuur en de hoeveelheid beweging.

Beter om niet (teveel) te geven
In de natuur eten wilde konijnen zelden iets waar suiker in zit. Dit is ook niet goed voor hun gezondheid. Als je je konijn wilt verwennen geef hem dan wat lekkere groente of iets om op te knagen. Geef altijd een product waar zo min mogelijk suikers of kleurstoffen in zitten.

Fruit
Geef je konijn niet meer dan één eetlepel fruit per dag vanwege de grote hoeveelheid suikers. Probeer te kiezen voor fruitsoorten waar:
– Verhoudingsgewijs weinig suikers in zitten, zoals bosvruchten (zwarte, blauwe of aalbes), aardbeien, bramen of honingmeloen
– Veel vezels in zitten, zoals mango’s, peren, sinaasappelen, bosvruchten of appelen
Let er wel op dat je de pitten eruit haalt, want deze kunnen blauwzuur bevatten.

Snoepjes
Hoewel je konijn snoepjes en snacks erg lekker vindt, moet je deze niet te veel geven omdat er vaak suikers in zitten. Ondanks dat het soms even zoeken is, zijn er snoepjes waar geen suiker aan toegevoegd is en die je konijn net zo lekker zal vinden.

Knaagstenen/likstenen/zoutstenen
Als konijnen teveel calcium binnenkrijgen kunnen ze last krijgen van blaas- of nierstenen. In de groente en het droogvoer zit al voldoende calcium, dus daarom kun je beter geen knaagsteen geven. Een knaagsteen is ook niet nodig om de tanden van je konijn af te slijten. Voldoende hooi en iets om op te knagen, zoals bijvoorbeeld een wilgentak, is veel lekkerder en gezonder voor je konijn.

© Jessica Goedhart

Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.