Nagels knippen

 

Konijnen hebben aan hun voorpoten ieder vijf nagels: vier aan de voorkant en een duimnagel hoger aan de binnenkant van de poot. Aan de achterpoten hebben ze vier nagels. Het is belangrijk om de nagels bij een trimbeurt te controleren of deze niet te lang zijn. Bij konijnen die op een zachte ondergrond lopen en niet kunnen graven, zijn de nagels vaak te lang. Bij konijnen waarbij de nagels wel goed kunnen slijten, is het duimnageltje wel vaak aan de lange kant. Deze slijt namelijk niet zo goed als de rest van de nagels.

Welke soorten nagelscharen en –tangen zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten nagelscharen en –tangen verkrijgbaar. Welke je gebruikt, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Let er wel op dat de tang of de schaar scherp genoeg is, want anders kunnen de nagels gaan splijten. Ditzelfde kan gebeuren als je een nagelknipper voor een mens gebruikt die niet helemaal om de nagel heen sluit.

 Hoe knip je nagels?

Gepigmenteerde en ongepigmenteerde nagels

Er zijn konijnen met gepigmenteerde en met ongepigmenteerde nagels. De gepigmenteerde nagels zijn donkergekleurd, de ongepigmenteerde zijn doorzichtig. Bij doorzichtige nagels kun je goed het ‘leven’ zien: het doorbloede deel waar zich de zenuwen bevinden. Ze zijn dan ook makkelijk te knippen. Gepigmenteerde nagels zijn lastiger te knippen omdat je het leven niet of moeilijk kunt zien.

Als het leven moeilijk te zien is, kun je met een lampje achter de nagel werken. Je kunt ook de drie-stappen-methode gebruiken: ’druk-druk-knip’. Dit doe je als volgt. Plaats de nagelschaar op de plek waar je wilt knippen. In plaats van gelijk de nagel te knippen knijp je je schaar of tang zo ver dicht dat je alleen een lichte druk afgeeft. Op het moment dat je dit bij het ‘leven’ doet, zal het konijn zijn poot terugtrekken. Dan verplaats je je schaar of tang iets verder naar het uiteinde. Controleer hierbij wel of er geen stukje haar tussen de tangbladen zit, want daardoor kan een konijn ook reageren. Als het konijn niet reageert op de druk, oefen je voor de zekerheid nogmaals druk uit. Als het konijn dan nog zijn nagel niet terugtrekt, kun je daadwerkelijk de nagel afknippen.

In het leven geknipt

Als je de nagel te kort knipt en in het leven knipt, kan dit gaan bloeden. Dit is natuurlijk vervelend, maar concentreer je dan vooral op het stoppen van de bloeding. Dat kan je doen door de nagel een tijd dicht te drukken. Je kunt ook zogenaamd Quick-stop-poeder erop doen. Het bloeden stopt dan snel. Een nadeel van Quick-stop-poeder is dat het vlekken geeft. Houd het dus uit de buurt van je scharen en ander gereedschap. Dat kan er zelfs van beschadigen.

Hier 2 filmpjes over hoe je de nagels van je konijn kunt knippen:

Filmpje van dierentrainer Bernice Muntz die een methode laat zien waarbij het konijn getraind is en vrijwillig zijn nagels laat knippen. 
‘Press-press-cut’-methode om de nagels van een konijn te knippen