Vuurwerk

De reden dat sommige dieren zo schrikken van vuurwerk, is dat dit maar één keer per jaar wordt afgestoken en ze er daarom niet aan gewend zijn. Op de dagen voor en na de jaarwisseling wordt er meestal al wat vuurwerk afgestoken, maar op 1 januari tussen 0.00 en 1.00 uur breekt het echt los.
Nu vinden wij mensen het geluid vaak al hard, maar als je bedenkt dat wij maar ca. 23.000 Herz kunnen horen en konijn ca. 42.000 Herz, dan is het vuurwerk voor hun nog intenser.
Gewenning vuurwerkgeluiden
Door je konijnen te laten wennen aan vuurwerkgeluiden van een cd of internetbestand, hebben ze er geen of minder last van als het daadwerkelijk zover is. Start ruim van tevoren met oefenen, zodat je rustig de tijd hebt om je konijnen eraan te laten wennen.Stappenplan

 1. Zorgen dat je konijnen afgeleid zijn. Je kunt ze bijvoorbeeld eten geven in een voerspel of brokjes door de kooi heen strooien, maar vinden ze het leuk om met een kartonnen doos te spelen dan kan dat natuurlijk ook.
 2. Zet vervolgens de cd of het internetbestand met vuurwerkgeluiden zo zacht mogelijk aan, zodat je konijnen geen last hebben van het geluid en niet schrikken.
 3. Wanneer je konijnen geen aandacht aan het geluid schenken en lekker bezig zijn, kun je het geluid iets harder zetten. Verhoog iedere keer het volume een klein beetje, zodat ze aan het geluid kunnen wennen.
 4. Schrikken je konijnen als je het volume verhoogd? Dan heb je het geluid iets te snel opgebouwd. Verlaag het volume en wacht opnieuw totdat je konijnen eraan gewend zijn. Verhoog het volume nu iets langzamer.
Tips voor buitenkonijnen
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat:
 •  er extra schuilmogelijkheden in het verblijf zijn (extra hooi en stro waarin ze zich kunnen verbergen en/of kartonnen dozen)
 • ze geen toegang hebben tot de ren, maar veilig binnen in hun hok zitten
 • er geen vuurwerk in het verblijf kan komen
 • draai de opening van het verblijf naar een muur of schutting, zodat ze het vuurwerk niet zien en de geluiden wat gedempt worden. Hetzelfde effect kun je bereiken door iets over het verblijf te leggen, maar zorg wel dat dit brandwerend is en er nog voldoende ventilatie in het hok kan komen.
 • er leuke dingen in de kooi liggen waardoor ze afgeleid worden
 • als ze erg angstig zijn dan kun je een aantal dagen voorafgaand aan oud & nieuw hun hok in een rustige niet verwarmde schuur of garage zetten. Kijk in dit geval ook nog even naar de tips voor binnenkonijnen.
Tips voor binnenkonijnen
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat:
 • er extra schuilmogelijkheden in het verblijf zijn (extra hooi en stro waarin ze zich kunnen verbergen en/of kartonnen dozen).
 • de gordijnen dicht zijn, zodat ze het vuurwerk niet zien.
 • de ramen dicht zijn, zodat ze het vuurwerk niet kunnen ruiken.
 • de radio of tv aanstaat, zodat ze minder last hebben van het vuurwerk.
 • er leuke dingen in de kooi liggen waardoor ze afgeleid worden.
Met deze tips hoop ik dat het een stressloze en vooral ook gezellige jaarwisseling gaat worden. Ik wens iedereen alvast een gezond Nieuwjaar en dat we in dit nieuwe jaar weer volop van onze konijnen en andere huisdieren mogen genieten.
©Jessica Goedhart