Konijnen meenemen in de auto

De afgelopen periode vind ik het rijden met de auto er niet echt veiliger op geworden. Al meerdere keren heb ik een noodstop moeten maken om te voorkomen dat ik een aanrijding zou krijgen. Voor de veiligheid van je konijn(en) is het belangrijk dat je op voorhand bedenkt hoe je kunt voorkomen dat de transportbox tijdens een noodstop losschiet en je konijnen gewond raken.
Zelf vind ik deze transportbox erg fijn, omdat hij vast te zetten is met de autogordel. Het deel dat over je borst gaat zit hierbij door de gleuven aan de bovenkant en het deel dat over je buik gaat zit aan de voorkant bij het deurtje (bij het rijden iets strakker en hoger dan nu op de foto te zien is)
Heb je een reisbox waar geen gleuven aan de bovenkant zitten, zet hem dan vast in de beenruimte van de stoel achterin. Dit kun je doen door de passagiersstoel voorin naar achteren te schuiven als de box op de bodem staat.

Gladde bodem in de tranportbox

De transportboxen hebben meestal een dusdanige gladde bodem dat dit erg onprettig in voor konijnen.

Vaak wordt er een handdoek in gelegd, maar deze schuift vaak tijdens het lopen of het bewegen van het konijn naar achteren waardoor ze geen houvast meer hebben met hun poten. De meeste konijnen vinden dit erg onplezierig en dit kan ook zorgen voor meer angst of stress. (Misschien blijft de handdoek beter liggen als je een stuk karton uitknipt dat iets kleiner is dan de bodem en daar de handdoek omheen wikkelt, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik dit nog nooit heb geprobeerd).

Zelf gebruik ik een soort badmat waarbij de bovenkant zacht is en de onderkant van anti slip is gemaakt. Deze heb ik op maat geknipt en blijft altijd super goed liggen. Mocht mijn konijn per ongeluk plassen dan zuigt bij een klein plasje de bovenkant van de mat dit op en bij een grotere plas zakt een deel naar het iets verhoogde anti slip deel en wordt het konijn ook niet vies van zijn eigen urine. Daarnaast is het voordeel dat ik de mat gewoon in de wasmachine kan wassen, zodat hij een volgende keer weer klaar is voor gebruik.

Daarnaast heeft Molly ook nog wat lekker hooi mee om op te knabbelen en zorg ik altijd dat ik een bakje en water bij me heb, want je weet nooit of je onverwachts ergens oponthoud kan verwachten.

Molly is in ieder geval helemaal klaar voor haar reis met de auto.

© Rabbits Company – Jessica Goedhart